четвртак, 15. априла 2021

Bez zajedničkog delovanja nema čistog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone!


image_pdfimage_print

Sve,do sada ,preduzimane mere od strane grada Kraljeva kao lokalne samouprave, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha u zimskim mesecima, tokom kojih se, godinama unazad, mere značajno veće koncentracije frakcija suspendovanih čestica PM10 iznad granične tolerantne vrednosti od 50 μg/m3, nisu dale značajnije rezultate.

Izmereno večeras 20.10.2020 -PM 10 260mgm3 ;PM 2.5 150mgm3 – U blizini Opšte bolnice Studenica u Kraljevu

Ovo je,samo jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika lokalne samouprave , javne uprave i civilnog sektora koga je organizovalo udruženje „Kraljevački razvojni centar“.

Današnji, uvodni,sastanak je samo jedna o planiranih aktivnosti projekta „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“ koga, sa partnerskom organizacijom „Novi Put“, sprovodi „Kraljevački razvojni centar“.

Na sastanku su,predstavnicima lokalne samouprave, javne uprave i civilnog sektora grada Kraljeva predstavljeni ciljevi projekta i modeli komunikacije zainteresovanih strana,u narednih sedam meseci, tokom sprovđenja projektnih aktivnosti.

Naziv projekta ima vrlo jasnu poruku.Bez  saradnje i zajedničkog delovanja javnog i civilnog sektora ozbiljan problem zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone nije moguće rešavati.Videli smo,valjda, na osnovu do sada preduzetog u Kraljevu, da je ,raznorodnost  i raznovrsnost faktora koji utiču na kvalitet vazduha takva da ne pomažu parcijalne i kartkoročne mere.Treba nam zajednički pristup u kreiranju i sprovođenju seta mera na otklanjanju brojnih uzročnika zagađenog vazduha, uobličenih u jedan strateški dokument javnih politika grada.To treba da da bude plod najšireg društvenog konsenzusa a ne samo plod ,neophodne, Odluke lokalnog parlamenta o njegovom usvajanju.

Zato jedan ovakav projekat, koji je dobio podršku,u prvoj godini realizacije trogodišnjeg Programa podrške civilnom društvu  za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“,treba,i u Kraljevu iskoristiti za građenje tog ,neophodnog,društvenog konsenzusa.

Zoran Nikolić,predsednik UO KRC

Program „Snažno zeleno“ je segment  projekta „Zeleni inkubator” koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Fondacije Fridrih Ebert.


Broj pregleda: 151