среда, 16. јуна 2021

Civilni sektor treba da poveća angažman javnosti u borbi za kvalitetniju životnu sredinu


image_pdfimage_print

Beogradska otvorena škola, u partnerstvu sa Mladim istraživačima  Srbije i Inžinjerima zaštite životne sredine nastavlja, i  u ovoj godini, sa programom podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Namera je da se ,tokom druge godine realizacije programa  „Snažno zeleno“ kroz projekat „Zeleni inkubator“ koga podržava Evropska unija, osposobi i osnaži što više organizacija civilnog društva u Srbiji  koje se bave pitanjima zaštite životne sredine.

Sudeći po ,do sada, rekordnom broju od preko 130  prijavljenih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa  za učešće na danas održanoj prvoj Infosesiji možemo konstatovati da u ovom segmentu našeg društva vlada veliko interesovanje za  zaštitu životne sredine.

Ostaje da se ,posle dva selekciona ciklusa, dođe do brojke od 18 organizacija civilnog društva koje će, u ovoj godini, dobiti konkretnu materijalnu podršku da baveći se , u svojim sredinama ,temama iz ove oblasti  doprinesu odgovornijoj politici u zaštiti životne sredine lokalnih zajednica kroz osnaživanje učešča javnosti u procesima donošenja odluka.

To bi za rezultat trebalo da ima i unapređenje dostupnosti informacija o kvalitetu životne sredine kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Udruženje„Kraljevački razvojni centar“, koje, na teritoriji grada Kraljeva, u partnerstvu sa udruženjem građana „Novi Put“ privodi kraju aktivnosti na projektu „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“, konkurisaće za  podršku da ,i u ovom projektnom ciklusu,nastavi  da se bavi temom kvaliteta vazduha  u gradu na Ibru tokom grejne sezone.

Kod Policijske uprave Kraljevo

Nije nikakva tajna da Kraljevo ima višegodišnje probleme sa kvalitetom vazduha tokom grejne sezone o čemu svedoči i podatka iz mesečnog Izveštaja o praćenju kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlje ,po kome je , tokom januara 2021 godine na jedinom mernom mestu u gradu (Policijska uprava) gde se mere vrednosti suspendovanih čestica PM 10 zabeleženo čak 12 dana sa vrednostima ovih čestica iznad graničnih vrednosti.

Članovi Gradskog veća će ovaj Izveštaj razmatrati sutra (24.02.) na svojoj 22-oj (vanrednoj) sednici.


Broj pregleda: 81