четвртак, 1. децембра 2022

Jedino pravosuđe u Srbiji može da da ključni doprinos u borbi za čistiji vazduh!?


image_pdfimage_print

Ovu, opominjujuću i na prvi pogled obeshrabrujuću rečenicu , za aktiviste civilnog sektora u Srbiji koji se,u svojim sredinama, zalažu i bore za čistiji vazduh, izgovorio je Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) na juče održanom “Zelenom razgovoru” u Beogradu.

I pored toga zajednički zaključak “Zelenog razgovora” se može sažeti u stavu da civilni sektor itekako može i treba da se ,u skladu sa mogućnostima koje mu pruža postojeći normativni okvir,aktivno uključuje u procese  planiranja, kreiranja i sprovođenja javnih politika koje se tiču kvaliteta vazduha kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

Razgovor organizovan u okviru projekta Zeleni inkubator koji sprovode Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije i Inženjeri zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije, je imao dva dela  a učesnici su pokušali da odgovore na brojna pitanja: Kakav smo vazduh disali tokom godine? Gde su podaci Agencije za zaštitu životne sredine? Kakve posledice po javno zdravlje ostavlja narušen kvalitet vazduha? Da li Zakon o zaštiti vazduha odgovara na realne probleme ili ga je neophodno menjati? Koja je uloga civilnog društva u zagovaranju promena javnih politika?

Alarmantni podatci izneti ,u prvom delu tih razgovora od strane Dejana Lekića (Nacionalna ekološka asocijacija (NEA),Mirka Popovića, Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI), Prof. dr Dragane Jovanović, pulmologa,aMirjane Jovanović, , Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Milenka Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) bili su dobra osnova za debatu i brojna pitanja postavljenja od predstavnika brojnih organizacija civilnog društva iz čitave Srbije.

Učesnici “Zelenog razgovora” bili su i Jovan Nešović i Zoran Nikolić, kao predstavnici Kraljevačkog razvojnog centra, koji u Kraljevu,već tri godine sprovodi projekte , koji su segment  projekta “Zeleni inkubator”. 

Deo  “Zelenog razgovora” kojim je moderirao Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole  protekao je u upoznavanju sa iskustvima lokalnih organizacija civilnog društva u njihovoj borbi za čist vazduh u svojim sredinama a u njemu su učestvovali predstavnici organizacija civilnog društva iz Gornjeg Milanovca, Kraljeva i Surdulice.

Izlaganje magistra tehničkih nauka Jovana Nešovića o trogodišnjim iskustvima Kraljevačkog razvojnog centra u borbi za čistiji vazduh  u Kraljevu tokom grejne sezone privuklo je veliku pažnju prisutnih.

Posebno  je apostrofiran  širi značaj   analiza sačinjenih tokom aktivnosti u tri projektna ciklusa koje su  stručnoj i široj javnosti dostupne na zvaničnom sajtu Kraljevačkog razvojnog centra, kojima možete pristupiti I preko linka OVDE

Deo učesnika “Zelenog razgovora” iz  organizacija civilnog društva je nastavio  druženje i razgovor na panelu koga je, u hotelu “Mladost”, organizovala Beogradska otvorena škola.

 Na tom panelu  razmenjivana su  iskustva o načinima aktivnijeg  javnog zagovaranja promena javnih politika lokalnih samouprava u oblasti kvaliteta vazduha kroz aktivizam civilnog sektora tokom trajanja obaveznih javnih raprava koje se organizuju,u ovo doba godine, o Nacrtima i Predlozima budžeta lokalnih samouprava.

Iskustva Kraljevačkog razvojno centra su,i u ovim razgovorima, navođena kao primer aktivizma  zasnovanog na utemenjenim i verifikovanim podacima koji služe kao osnova za argumentovane predloge lokalnoj samoupravi za određene izmene u budžet a koji  se tiču sprovđenja mera koje utiču na unapređenje kvaliteta vazduha.


Broj pregleda: 169