четвртак, 29. јула 2021

Multisektorskim pristupom do upotrebljivog Plana kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu


image_pdfimage_print

Javnom prezentacijom projektnih ideja usmerenih  na moguću saradnju javnog,civilnog i privatnog sektora u rešavanju višegodišnjeg  problema kvaliteta vazduha gradu Kraljevu završena je , danas  , u Pansionu „Vuk“ u Vrnjačkoj Banji , dvodnevna radionica koju je organizovalo udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“.

Zaključak oko koga je postignut opšti konsenzus svih učesnika radionice je da Kraljevu treba dobar i primenjljiv   Plan kvaliteta vazduha a ne dokumet čijim će se usvajanjem zadovoljiti puka forma i zakonska obaveza.

Radionica je jedna od aktivnosti  projekta „Zajedničkim delovanjem do čistijeg vazduha“  započetog u septembru 2020 godine koga ova organizacija realizuje u partnerstvu  sa udruženjem građana „Novi Put“ iz Kraljeva uz pomoć Beogradske otvorene škole. Projekat se sprovodi  u okviru prvog kruga programa „Snažno zeleno“ kojim   Evropska unija podržava angažman civilnog društva u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

Dvadeset učesnika radionice ,predstavnika javnog, civilnog i privatnog sektora grada Kraljeva  kao i  nekolicina predstavnika  lokalnih medija razmotrilo je različite  aspekate višegodišnjeg problema zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone.

Njima su, najpre, stručnjaci iz javne uprave grada Kraljeva, Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i Doma zdravlja Medicus Universalis, kroz sadržajne prezentacije, ukazali na vrste ,obim i  broj problema koje  imaju građani  a uzrokuje ih zagađeni vazduh. Fokus je bio na aktivnostima koje lokalna samouprava preduzima, i one koje bi tek trebalo da preduzima, kako bi se ,pre svega,smanjio uticaj  povećanih koncentracija čestica PM 10  i PM 2,5 u vazduhu tokom grejne sezone.

Nakon  informacija stručnjaka i  odgovora  dobijenih na brojna postavljena pitanja u vezi sa kvalitetom vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone,  učesnici , organizovani u tri mešovite grupe sačinjene od predstavnika različitih sektora, su tragali za modelima budućeg zajedničkog delovanja u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Najveća saglasnost učesnika  dvodnevne radionice U Vrnjačkoj Banji  je postignuta u vezi sa predlozima za  obaveznu, multisektorsku saradnju, u kreiranju javnih politika grada kroz dokument Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu. Lokalna samouprava, tek treba da usvoji ovaj dokument jer se  on ,posle usvajanja na Gradskom veću,bez malo još pre godinu dana,  nalazi,još uvek, u statusu Nacrta. Dokument je,uz brojne iznete primedbe,pre svega iz javne uprave,prosleđen Ministarstvu zaštite životne sredine na saglasnost.To ministarstvo je,inače,finansiralo  izradu tog dokumenta a saglasnost na Plan kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu  još uvek  nije data.

Dvodnevna radionica je organizovana i sprovedena uz striktno poštovanje mera prevencije protiv virusa korone  a jedna od tih mera je bio i smeštaj učesnika  isključivo u jednokrevetnim sobama.


Broj pregleda: 60