четвртак, 15. априла 2021

Opominjući „Napredak u magli”


image_pdfimage_print

„Organizacije civilnog društva i mediji su prirodni saveznici u istraživanju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine“rekao je ,između ostalog, danas, u Medija centru u Beogradu,direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen na predstavljanju „Izveštaja iz senke Koalicije 27” simboličnog naslova „Napredak u magli”.

Pored ograničenog broja učesnika u Medija centru,događaj je, putem aplikacije za video konferencije,pratilo više od stotinu predstavnika civilnog sektora i pojedinaca iz obrazovnih,naučnih  i drugih organizacija angažovanih u oblasti zaštite životne sredine.

Događajem je,u ime Koalicije 27,moderirala Asja Francisti iz organizacije Mladih istraživača Srbije, a pored Branka Čečena govorili su još i Igor Jezdimirović iz organizacije  Inženjeri zaštite životne sredine, u ime Koalicije 27 i Madalina Ivanica, koordinatorka sektora za proširenje u Generalnom direktoratu za životnu sredinu Evropske komisije.

Ovo je,inače,sedmi godišnji izveštaj Koalicije 27 i on detaljno obrađuje važne događaje i promene koje su se desile u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promena od marta 2019. do kraja februara 2020. godine. Naziv izveštaja, „Napredak u magli”,odražava stav Koalicije 27 da procesi donošenja odluka u ovoj oblasti i dalje uglavnom nisu transparentni.

Zbog ograničenog vremena nije bilo moguće čuti veliki broj prijavljenih za raspravu o sedmom godišnjem izveštaju Koalicije 27, pa smo ,prateći raspravu kao predstavnici UG“Kraljevački razvojni centar“ inicirali predlog da se, dokument „Napredak u magli”, predstavi i na skupovima koji bi se , organizovali bar u nekoliko većih, regionalnih,centara u Srbiji u saradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva. Takvi skupovi bi, po našem mišljenju, doprineli jačanju aktivizma civilnog sektora u lokalnim sredinama a mogli bi se iskoristiti i za povećano,javno, fokusiranje konkretnih problema vezanih za kvlitet životne sredine u tim zajednicama.


Broj pregleda: 88