среда, 6. јула 2022

Promene praksi informisanja o kvalitetu vazduha u gradu Kraljevu su neophodne!


image_pdfimage_print

Izmerene,srednje,24 časovne vrednosti suspendovanih čestica PM 10,u Kraljevu,tokom oktobra 2021 godine, bile su 9 dana (17,18,19,20,21,22,27,28 i 29 ) iznad dozvoljenih,graničnih,vrednosti. Na žalost,za to su građani – javnost saznali tek 19.novembra 2021.godine ,posle prezentacije redovnog mesečnog Izveštaja Zavoda za javno zdravlje o kvalitetu pijaće vode i vazduha članovima Gradskog veća.

Na ovaj način, okasnelim informisanjem o monitoringu kvaliteta vazduha baca se ozbiljna senka na inače brojne preduzete mere u energetskom sektoru grada  koje, direktno ili indirektno, pozitivno utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha koga udišemo tokom grejne sezone.

Ozbiljan problem zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone nije moguće rešavati bez saradnje i zajedničkog delovanja javnog i civilnog sektora, privrede, obrazovnih institucija, medija i građana.

Rešavanje problema zagađenog vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone treba da bude plod najšireg društvenog konsenzusa čiji  bi  stavovi  trebali, dobrim delom, biti  ugrađeni i u dokumenta javnih politika grada Kraljeva vezanih za kvalitet vazduha.

Zato je udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“  pozvalo predstavnike, javnog i civilnog sektora, privrede, obrazovnih institucija, medija i građana iz Kraljeva,da  razgovaraju  o modelima mogućeg zajedničkog angažovanja u procesima kreiranja i sprovođenja javnih politika lokalnih samouprava u oblasti kvaliteta vazduha.

Ovaj razgovor  na temu  „Trenutno stanje i putevi za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“  u formi dvodnevne radionice je  jedna od aktivnost u sklopu projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“ koga UG “Kraljevački razvojni centar” realizuje zahvaljući podršci koju,drugu godinu za redom , dobija    od  Beogradske otvorene škole kroz program  Eu za tebe, Zeleni inkubator i  Snažno zeleno,

Učesnicima radionice biće predstavljeni  aktuelni rezultati  kvalitet vazduha u gradu Kraljevu i aktivnosti grada Kraljeva,kao lokalne samouprave, u energetskom sektoru grada  kojima se utiče na smanjenje zagađenja vazduha.

Na radionici će biti reči i o dokumentu „Stavovi građana o kvalitetu vazduha u gradu Kraljevu“ koji je,takođe, nastao kao plod jedne od aktivnosti projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“ .

Ovaj dokument vam je dostupan na linku  

https://kraljevackirazvojnicentar.org/Preuzimanja/Stavovi_gradjana_o_kvalitetu_vazduha.pdf

Plan organizatora je da se  kroz ovakav, multisektorski, razgovor dođe do  predloga  za unapređenje  monitoringa kvaliteta vazduha u  gradu Kraljevu a da se  ,posle još jedne provere u formi Javnog slušanja,  koje će biti organizovano početkom decembra 2021.godine, ti predloziupute lokalnoj samoupravi  u formi Zahteva za unapređenje  monitoringa kvaliteta vazduha u  gradu Kraljevu.

Dvodnevni razgovori   na temu  „Trenutno stanje i putevi za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu Kraljevu“  se organizuju od 26. do 28. novembra 2021.godine u pansionu „Vuk“ u Vrnjačkoj Banji.


Broj pregleda: 146