среда, 20. октобра 2021

Snaženje kompetencija civilnog društva za efikasnije bavljenje zaštitom životne sredine u Srbiji


image_pdfimage_print

Predstavnici osamnaest organizacija civilnog društva iz Srbije,koje su selektovane kroz dve faze konkursa programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine-“Snažno zeleno” su na trodnevnom treningu,koji se završava sutra, u VrnjačkojBanji.

Njihovi projekti podržani od strane Evropske unije kroz projekat „Zeleni inkubator“ koga sprovode Beogradska otvorena škola,Mladi istraživači Srbije i Inžinjeri zaštite životne,bave se temama iz oblasti horizontalnog zakonodavstva, zaštite vazduha, upravljanja otpadom, zaštitom voda od zagađenja, zaštitom prirode i klimatskim promenama.

Ono što je zajedničko svim projektima je upućenost timova koji ih realizuju na brojne, javne politike u oblasti zaštite životne sredine.

Zato su se u fokusu trodnevnog treninga i našle javne politike lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine ,koje se,po mišljenju većine predstavnika organizacija civilnog društva prisutnih u Vrnjačkoj Banji,karakterišu odsustvom sistemskog monitoringa na tom,lokalnom, nivou.

To je,bez sumnje,ozbiljan problem kako u primeni nacionalnog zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine ali još više je to i uzročnik neadekvatnog postupanja lokalnih samouprava u ovoj oblasti čak i kada se raspolaže finansijskim i kadrovskim resursima.

Na treningu u Vrnjačkoj Banji predstavnici civilnog sektora,podeljeni u grupe po oblastima na koje se odnose njihovi podržani projekti, su vežbali kako da primenjuju jedinstvenu metodologiju monitoringa lokalnih javnih politika u oblasti zaštite životne sredine.Tim Kraljevačkog razvojnog centra se tako,zajedno sa organizacijama iz Beograda,Bora i Valjeva našao u grupi za zaštitu vazduha,jer će se njegov projekat „Moje pravo na čistiji vazduh“ baviti problemom zagađenja vazduha u Kraljevu tokom grejne sezone.

Deo treninga organizacija civilnog društva,u Vrnjačkoj Banji, realizovanog u okviru programa “Snažno zeleno” bio je posvećen predstavljanju metodologije za praćenje primene politika Evropske Unije u oblasti zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama u Srbiji.

Realizacijom ovako koncipiranog programa treninga žele se osnažiti kapaciteti civilnog sektora u Srbiji za građanski monitoring javnih politika lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine.


Broj pregleda: 87